Evde ya da işyerinde değerli eşya bulundurmak hem can hem de mal kaybını riske sokmaktadır. Altın, para, vadesi gelmemiş çek, senet, kıymetli eşya gibi ürünlerin saklanabilmesi için bankalar kasa kiralamakta. Müşteri yıllık belli bir bedel karşılığında kasaya eşyalarının saklanması için bırakabiliyor. Kasaya koyulan eşya müşteri sorumluluğundan çıkıp banka sorumluluğunda saklanmaya devam ediliyor.
Nasıl Kasa Kiralanır?
Hemen her banka kiralık kasa hizmeti vermekte. Müşteri internetten küçük bir araştırma yaparak kasa fiyatlarını görüntüleyebilir. Kasalar boyutlandırıldığı için ücretlendirme de kasanın boyutuna göre değişmektedir. Küçük, orta ve büyük olmak üzere 3 çeşit kasa boyutu bulunur. Müşteri kasa kiralayacağı bankayı arayacak şubeden randevu oluşturur. Çünkü her bankanın her şubesinde kasa bulunmamaktadır.
Bulunan şubelerde de boş kasa olmama ihtimali söz konusudur. Müşteri randevu oluşturduğu şubeye değerli eşya ile giderek görüşmeyi sağlar. Gişe bölümünden kasanın bedeli müşteri tarafından ödenir. Banka tarafından müşteriye sözleşme sunulur. Sözleşme ayrıntısında kanuna aykırı herhangi bir eşyanın saklanmasında banka doğacak zararlardan sorumlu olmayacağını belirtir. Müşteri bunu kabul ettikten sonra ilgili odada kasaya eşyasını yerleştirir. Unutulmamalıdır ki banka çalışanı müşteriye kasaya ne koyacağını soramaz. Kasaya koyulacak eşya yalnızca müşteri tarafından bilinir. Ardından kasa bankanın kasa bölümüne yerleştirilir ve işlem tamamlanır.
Kanuna Aykırı Madde ya da Eşya Saklanması
Bazı bireyler çalıntı eşya, karşılıksız çek, senet, insan vücudu parçası, uyuşturucu madde, patlayıcı madde ya da Türk Ceza Kanunu’nun herhangi bir maddesine konu bir eşyayı saklamak için bankaya başvuru sağlayabilir. Ancak banka müşterinin kasaya ne koyduğunu bilmediği için bunları inceleme şansı da yoktur. İleriki zamanlarda müşteri adına açılan herhangi bir davaya bu kasadaki eşya konu olur ise banka hiçbir sorumluluk kabul etmez. Sorumluluk tamamıyla kasayı kiralayan işbu sözleşmesindeki müşteriye aittir.
Kiralık Kasa Fiyatları
Kasalar boyutlarına göre fiyatlandırılır. Kasa bedeline ek olarak bazı bankalarda 220 ile 300 TL arasında depozito bedeli de tahsil edilir. Müşteri kasadan eşyasını alırken bu depozito bedelini de bankadan geri alır. Genel bir fiyat bilgisi vermek gerekir ise 150 TL’den 540 TL’ye kadar fiyatlar değişmektedir.
Bir önceki yazımız olan İhtiyaç Kredisi 2018 Faiz Oranları başlıklı makalemizde İhtiyaç Kredisi faizleri ve İhtiyaç Kredisi güncel faiz oranları hakkında bilgiler verilmektedir.